Yeni bir Finlandiya araştırması majör depresif bozukluğu olan kişilerin amino asit argininin(Arginin, proteinlerin biyosentezinde kullanılan bir α-amino asittir.) biyoyararlığını azaltabileceğini buldu.
Arginin vücutta sirkülasyonu arttıran, kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olan güçlü bir nörotransmitter ve bağışıklık savunma aracı olan nitrik oksit (NO) haline dönüşür. Bir kişinin global arjinin biyoyararlanım oranı (GABR) vücudun arginin düzeyinin bir göstergesidir ve bu oran daha önce vücudun nitrik oksit üretme kapasitesini ölçmek için kullanılmıştır.
Doktora öğrencisi Toni Ali-Sisto, araştırmanın baş yazarı: ‘’Depresyon kaynaklı tahrik edici yanıtların arginin seviyelerinin azalmasına sebep olması mümkündür. Bu durum sinir sisteminin ihtiyaçları ve dolaşımı için yetersiz nitrik oksit üretimine neden olabilir. Ancak, depresyonu olan kişilerde arginin biyoyararlanım azlığına neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyoruz.’’
Bu araştırma, depresif bozukluk tanısı konan 99 yetişkin ve depresyonsuz kontrol grubuna dahil 253 kişiyle Doğu Finlandiya Üniversitesi ve Kuopio Üniversitesi Hastanesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.
Araştırmacılar, katılımcıların açlık glikoz düzeylerini kullanarak üç amino asidin konsantrasyonunu analiz etti: arginin, sitrulin ve ornitin. Bu veriler daha sonra katılımcıların global arjinin biyoyararlanım oranını hesaplamak için kullanılmıştır.
Araştırmacılar aynı zamanda nitrik oksit üretiminde rol oynayan simetrik ve asimetrik dimetilarginin konsantrasyonlarını ölçtüler. Sonuçlar daha sonra depresif ve depresif olmayan kontrol grubu arasında karşılaştırıldı.
Çalışma ayrıca sekiz aylık bir takip ziyareti süresince depresyon hastalarında bu konsantrasyonların değişip değişmediğini ve depresyonun hafiflemesinin konsantrasyonlar üzerinde etkili olup olmadığını araştırdı.
‘’Çalışmamız, depresyon hastalarının arginin biyoyararlanımını azalttığını göstermesine rağmen, arginin takviyesi almanın depresyona karşı koruma sağlayacağı anlamına gelmiyor. Bu ilerideki araştırmalar için bir alan.’’ diye ifade ediyor Ali-Sisto.
Bulgular, depresyon hastalarının depresyonsuz kontrol grubuna göre arginin biyoyararlanımının daha zayıf olduğunu gösteriyor. Çalışma, simetrik ve asimetrik dimetilarginin konsantrasyonlarında önemli farklılıklar bulamadı. Antidepresan veya antipsikotik kullanımı da konsantrasyonları etkilemedi.
Araştırmacıların beklentilerinin aksine, depresyondan kurtulan insanların ve depresyonda kalan insanların ölçülen arginin konsantrasyonlarında açık bir farklılık yoktu.
Argininin biyoyararlanımı, depresyondan kurtulanlarda depresyonu devam eden insanlara göre biraz daha yüksekti. Bununla birlikte, depresyonun iyileşmesinde arginin rolünün tahmin edilebilmesi için daha kapsamlı bir veri kümesi ve daha uzun bir takip periyodu gereklidir.
Kaynak:
Psych Central