Düşüncelerimiz gezebilir, dolaşabilir hatta süratle uçuşabilir ancak beynin kendisinin genellikle kafatasının içinde hareketsiz olduğu düşünülür. Ancak bu aslında doğru değil. Kalp her attığında pompalama gücü kanı vücut boyunca iletir ve beyni de yavaşça zonklatır. Zor olan şey ise bu atımların mevcut beyin görüntüleme teknolojileriyle yakalanmasıdır.
Son zamanlarda NIH (Ulusal Sağlık Enstitüsü) tarafından finanse edilen araştırmacılar, bu ince hareketleri kaydedebilen manyetik rezonans görüntülemede (MRI) video tabanlı bir yaklaşım geliştirdiler. Faz tabanlı büyütücü MRI (aMRI) olarak adlandırılan yöntemleri, bu küçük hareketleri büyüterek daha görünür ve ölçülebilir hale getiriyor.
Bu son aMRI yöntemi Stanford Üniversitesi’nden Itamar Terem ve Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden Mehmet Kurt ekibi tarafından geliştirildi.
Videoda, standart beyin görüntüleme tekniği kullanılarak çekilen geleneksel bir beyin tarama dizisi, beynin çoğunlukla hareketsiz görünmesini sağlıyor. Fakat yeni tekniği kullanarak çekilen ikinci bir dizi tarama (sağda), her kalp atışı ile zonklayan beyni gösteriyor.
Tıpta Manyetik Rezonans dergisinde açıklandığı gibi, ekip çalışmaya sağlıklı bir kişinin nabzını ölçerek başladı. Nabzı, kişinin beyninin MR görüntüleriyle senkronize ettiler, ardışık bir video oluşturmak için taramaları birbirine entegre ettiler. Daha sonraki yeni MRI yaklaşımları ise ince değişiklikleri görebilmek için başka bir grup tarafından geliştirilen özel bir algoritmaya dayanıyor.
Yeni rapor; sağlıklı bir kişiye ve kafatasında Chiari malformasyonları gibi yapısal anormalileri olan birine yeni aMRI tarama tekniğinin uygulanmasını göstermektedir.
Dikkat çekici bir şekilde, bu büyütülmüş MR görüntülerinde beyin hareketlerinde belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar ayrıca başka bir araştırmada da beynin parçalarının en çok hangisinin hareket ettiğini göstermişlerdir.
Araştırmacılar bu yeni yaklaşımın doktorlar tarafından, insanların beynindeki basıncı ve hareketi etkileyen hidrosefali gibi potansiyel olarak önemli değişiklikleri yakalamasına yardımcı olacağını ümit ediyor.
Bir şey çok açık: Beyni daha önce hiç böyle görmedik.
Kaynak: NIH Director’s Blog
- Revealing sub-voxel motions of brain tissue using phase-based amplified MRI (aMRI). Terem I, Ni WW, Goubran M, Rahimi MS, Zaharchuk G, Yeom KW, Moseley ME, Kurt M, Holdsworth SJ. Magn Reson Med. 2018 May 30.
- Amplified magnetic resonance imaging (aMRI). Holdsworth SJ, Rahimi MS, Ni WW, Zaharchuk G, Moseley ME. Magn Reson Med. 2016 Jun;75(6):2245-2254.
Psikiyatri hemşireliği yüksek lisans öğrencisi ve acil servis klinik hemşiresidir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu, insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com