Tipik bir yetişkin on yılda bir kendi kilosu kadar çikolata yiyor! Peki neden çikolata bağımlı olma derecesinde bir şey?
Tipik çikolata tüketimi her yıl ABD’de 5 kilogram, İsviçre’de ise 9.5 kilogramdır. 10 yılda bir kendi kilomuz kadar çikolata yiyoruz. Peki bu kadar çok yememizin sebebi ne? Neden bağımlılık yapma noktasında bir şey? Bilim insanları çeşitli teorilerle geldi.
Çikolata Batı Afrika’da yüksek sıcaklıklar ve yağmurlar arasında mükemmel büyüyen tropikal kakao ağacının çekirdeklerinden türetilmiştir.
Yediğiniz çikolata aşama aşama birçok kakao çekirdeklerinden üretilir. Hasattan sonra çekirdeklerin mayalanması için izin verilir, kurutulur ve temizlenir, hamurlanması için zemine yatırılır. Bu çikolata dediğimiz likör ve kakao yağını basınçla birleştirme işlemidir.
Bildiğimiz siyah çikolata en az %70 kakao likörü ve yağından yapılır. Beyaz çikolata ise en az %50’dir. Beyaz çikolataya sadece kakao yağı eklenir, kakao likörü eklenmez.
İnsanlar Çikolata’yı Neden Çok Seviyor
Psikolog David Lewis’in son çalışmasına göre “Çikolata, öpüşmekten daha iyi!“. Yavaş yavaş ağızda çikolata eritmek, tutkulu öpüşmek gibi beyindeki elektriksel hareketleri ve kalp hızını artırıyor. Ancak çikolatanın etkileri 4 kat daha uzun ömürlü!
Aslında bilim insanları çikolatanın kimyasını yıllardır anlamaya çalışıyor. Tipik bir çubuk içerisinde birkaç yüz kimyasal olmasına rağmen içlerinden bazıları tadını çok iyi yapmada daha önemli görünüyor. En önemli üç uyarıcı: theobromine, phenylethylamine ve caffeinedir (çok küçük miktarda).
Kaynak: ExplainThatStuff
Psikiyatri hemşireliği yüksek lisans öğrencisi ve acil servis klinik hemşiresidir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu, insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com