Dr. Solomon Asch, insanlara baskı yapıldığında çoğunluğa uyma olasılığını değerlendirmek için tasarlanmış çığır açan bir araştırma yaptı.
Amaç: Solomon Asch, 1951’de çoğunluk grubun baskısının, insanları etkileyebileceğini araştırmak için bir deney yaptı.
Yöntem: Uyumu ölçen çalışması için Swarthmore Üniversitesi’nden 50 erkek öğrenciyle laboratuvar kullanarak “görüş testi” yapıldı. Katılımcılara çeşitli uzunluklarda çizgiler içeren resimler gösterildi ve daha sonra basit bir soru soruldu: En uzun çizgi hangisidir? En uzun çizginin belirlenmesi için de her odaya önceden ayarlanan 7 kişinin arasına 1 “saf” denek konuldu.
Önceden ayarlanan kişiler ne diyecekleri konusunda haberleşmişlerdi. Oyuncuların çoğuna yanlış cevap vermeleri talimatı verilmişti. Gerçek denek ise diğer yedi kişiyi de kendisi gibi gerçek zannediyordu.
Herkes A, B ve C çizgilerinden hangisinin en büyük olduğunu yüksek sesle tartışacaktı. Cevap her zaman açıktı. Gerçek katılımcı ise arkasına yaslanıp, en son cevabı verecekti.
Sonuçlar: Asch, her bir katılımcının çoğunluk görüşüne uyma sayısını ölçtü. Kritik testlerde açıkça yanlışı seçen olan çoğunluğa, gerçek deneklerin ortalama %36’sı uyum sağladı. 12 kritik testte gerçek deneklerin %75’i en az bir kez uyum sağladı. Gerçek deneklerin %25’i ise hiç uyum sağlamadı.
Tartışma: Bu çalışmanın sonuçları, gruplardaki bireyler arasındaki sosyal etkileşimleri incelemekte önemlidir. Katılımcılar neden bu kadar kolay uyum sağladı? Deneyden sonra röportaj yaptıklarında, gerçek deneklerin çoğu, verdikleri yanıtlara inanmadıklarını söylediler ancak alay konusu olmaktan veya “tuhaf” diye düşünülmekten korkarak grupla benzer karar verdiler. İnsanların genellikle haklı olmaktan çok, başkalarıyla aynı olmaya daha çok önem verdiklerini gösteriyor. Bazısı ise grubun cevaplarının doğru olduğuna gerçekten inandıklarını söyledi.
Kaynak: Simply Psychology
Kaynak Video: YouTube
Psikiyatri hemşireliği yüksek lisans öğrencisi ve acil servis klinik hemşiresidir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu, insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com