Esenlikler diliyorum herkese.
Hayatta bilgi kadar – hatta kimi zaman bilgiden daha önemli – olduğuna inandığım deneyimleri ve tecrübeleri sizinle paylaşabilmek amacıyla yazılı röportaj serilerine başladım.
Bu süreçte kişisel insan hikayelerine daha çok odaklanmayı planlıyorum. Bu amaçla sıradaki röportajımı “Elif Maden: Yeni Mezun Psikolog Olmak” başlığı ile sevgili arkadaşım Elif Maden ile yapıyorum.
Buradan röportaj teklifimi kabul eden Elif Maden‘e de çok teşekkür ediyorum. O halde başlayalım röportaja:
– Sizi tanımayan kişiler için kendinizi tanıtıp, biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ben Elif. 1996 yılı İstanbul doğumluyum. İstanbul Şehir Üniversitesi, 2019 psikoloji mezunuyum. Şu an herhangi bir kurumda çalışmıyorum fakat birkaç vakıfta aktif gönüllülük yapıyorum. Aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi eğitimi alıyorum. Bununla birlikte kısa süreli de olsa sanat terapisi eğitimi aldım.
– Yolunuz psikoloji ile nasıl kesişti?
Aslında her zaman seçeceğim meslek içerisinde çocuk yaş grubunun olmasını istiyordum çünkü çocuklara ve onların davranışlarına karşı bir ilgim vardı. Sonrasında bir dönem, belki bilirsiniz, Pedagog Gözde Erdoğan’ın Süper Dadı adlı bir programı vardı. Bu programda, ebeveynin çocukla kurduğu hatalı ilişkinin düzenlenmesine yardımcı olunuyordu. Ben de bu programdan sonra çocuk psikolojisine iyice merak saldım ve bu alanda aktif olabilmek için psikoloji okumak istedim.
– Psikoloji alanında ilgi alanlarınız nelerdir?
Az önce de bahsettiğim gibi, psikoloji okumak istememin sebebi çocukların çevresi ve ebeveyni ile kurduğu ilişkinin onlarda yarattığı zihinsel ve fiziksel gelişimlerine olan merakımdı, bu yüzden çocuk alanı öncelikli tercihim. Fakat eğitim sürecim boyunca psikolojinin derinine indikçe, ruh sağlığı alanına yani klinik psikolojiye de ilgim oluşmaya başladı. Şu an iki alanda da çalışmak istiyorum ama tabii yaş grupları oldukça farklı ve bu yüzden terapi sırasında yetişkinlere ve çocuklara farklı yaklaşımlar sergilenmeli. Yine de çocuk psikolojisi önceliğim fakat yetişkinlerle de ileri bir dönemde çalışmak istiyorum.
– Psikoloji alanı bugüne kadar size neler kattı?
Psikoloji okurken şöyle bir durum oluyor: “Acaba bu kişiyle sağlıklı bir ilişkim mi var ya da şu konuda çok mu kaygılı davranış sergiliyorum?”. Kardeşim de bu konuda bana “Bu bir sorun mu?” diyerek oldukça aşırı tepki gösteriyor. Yani sizin anlayacağınız, biraz sorgulamaya, araştırmaya başladım ama bu durum bence psikolojinin bir oyunu. Demek istediğim, eminim siz de internette veya sosyal medyada psikoloji ile alakalı bir yazı okunduğunuzda bir “Acaba?” diye sorgulamaya başlıyorsunuzdur.
Bununla birlikte psikoloji kişilerin zihinlerini ve davranışlarını inceleyen bir bilim dalı olduğu için bu alanda beynin nasıl işlediği, duyguların davranışlara, davranışların duygulara olan etkisi gibi, kişi ile alakalı her konuda deneysel araştırmalar yapılmış ve yapılmaya da devam ediliyor. Bu alanda okurken, insanı kapsayan birçok makaleyi okumaya ve bazen de kendi merak ettiğim bir konu üzerinde araştırarak, literatür taraması yapıp makale yazma fırsatım oldu. Tüm bunlar sayesinde ise kendimi, davranışlarımı, duygularımı, ilişkilerimi geliştirdiğimi düşünüyorum ve henüz yolun başındayım, bunun öncesinde öğrendiklerim, öğreneceklerim adına beni heyecanlandırmıyor değil.
– Psikoloji alanında sizi bugüne kadar en çok şaşırtan neydi?
Bu bölümü okuyan biri, henüz bitirmemiş olsa bile çevresi ona, psikolog olmuş da kendilerini iyileştirmeye hazırmış gibi davranır ve herhangi bir konuda o kişiye danışır. Ben de böyle bir danışma ortamı içerisindeyken, yakın çevremden biri bana bilinçaltının olmadığını ve başka biri de ergenlik diye bir şey olmadığını iddia etmişti. Bu anlarda gerçekten çok şaşırmıştım.
– Şu an neler yapıyorsunuz, gelecek düşünceniz arasında neler var?
Şu an Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda ve Maya Vakfı’nda aktif gönüllülük yapıyorum. Aslında tabii ki Covid-19’dan dolayı uzun süredir herhangi bir etkinlik yok.
TEGV’de ilkokul çağındaki çocuklar ile öğretici ve üretici etkinlikler yapıyoruz, Maya Vakfı’nda ise dezavantajlı bölgedeki bir ilkokulda veya saha ofisinde, travma sonrası stres belirtilerine gösteren çocuklar için erken tanı ve yönlendirme süreci ile ilgili etkinlikler yapıyoruz.
Bunlar dışında, klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmayı istediğim için buna hazırlık yapıyorum. Gelecekte de gerekli eğitimlerimi tamamladıktan ve sahada yeterli deneyimleri sağladıktan sonra klinik açma hedefim var. Umarım gerçekleştirebilirim.
– Mesleki sürecinizde ilerlerken “Şunu iyi ki yapmışım” ya da “Keşke şunu yapsaymışım” dediğiniz bir şey var mı?
Eğitim sürecimde yazlarımı verimli geçirmeye çalıştım ve bir toplum ruh sağlığı merkezinde bir süre staj yaptım. Bu merkez Erenköy Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlıydı ve ayakta tedavi gören hastalarla ilgileniliyordu. Bu stajım klinik alanda çalışmak istediğimi netleştirmemi sağladı, ayrıca iki farklı vakıfta gönüllülük yapmam da çocuk alanında çalışmayı görmemi sağladı. Bu yüzden iyi ki bunları deneyimleyebilmişim.
Keşke şunu yapsaymışım dediğim şey ise, eğitim sırasında sahada olabildiğince daha aktif ve girişken olmak, yani başa dönseydim, mezun olmadan daha çok deneyim kazanmak isterdim.
– Buradan röportajı okuyacak olanlara ne söylemek isterdiniz?
Öncelikle röportajımı okumaya vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Ben de psikoloji okurken internette, bu alandan mezun olanlar ne yapmış diye araştırır okurdum. Şimdi de bu alanda yeni olanlar ne yapıyor diye araştırıyorum. Umarım psikoloji okumak ile ilgili biraz da olsa aklınızda bir şeyler oluşturabilmişimdir. Alanınız ne olursa olsun, herhangi bir konu ile ilgili bence araştırın ve meraklanın. Meraklanmak, öğrenmeyi sağlar. Bu gerçekten, kişiye iyi gelen bir şey.
Sağlıkla ve iyilikle kalın.
Röportaj katkısından ötürü Elif Maden‘e tekrar teşekkür ediyoruz. Siz de bu röportajı paylaşarak, daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Sorularınız varsa yorum olarak gönderebilirsiniz. Belki röportajın ikinci bir kısmı da gelebilir. 🙂
Gönderinin Yazarı

Psikiyatri hemşireliği alanında uzman hemşiredir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu ve insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com
Merhaba ben cumhuriyet üniversitesi psikoloji 1. Sınıf öğrencisiyim.2019 mezunu bir psikologla görüşme yapmam gerekiyor acaba sizinle bu konu hakkında bilgi alışverişi yapabilir miyiz?