Bakım bireyin bedensel, ruhsal ve eğitimsel gelişimi için iyi bir durumda kalmak adına gösterilen çabaların bütünü olarak değerlendirilmektedir. “Tamer’e (2019) göre; psikolojik sağlamlık, zor koşullar karşısında insanların bu koşullarla başarılı bir şekilde mücadele etme ve koşullara uyum sağlama yeteneğidir. Ayrıca, psikolojik sağlamlık bireylerin sağlıklı bir gelişim sürdürmesine de önemli katkılar sağlamaktadır.”
Normal bir yaşam akışında akışı bozan durumu en kısa sürede iyileştirmek için tamir etmek istiyorduk. Başka bir ifadeyle, bir sorunu çözüme kavuşturmada psikolojik sağlamlık etkin bir role sahiptir.
Pandemi sürecinde psikolojik sağlamlık düzeyimiz değişmiş olabilir mi?
Covid-19 salgını sürecinde alınan önlemler bizi stres ve baskı altında hissettiriyor olabilir. Örneğin, bu süreç sosyal yaşam aktivitelerinin kısıtlanması, bireysel hijyen açısından yapılan temizliğin yeterliğinin birçok kez gözden geçirilmesi, ihtiyaç duyduğumuz sevginin yeniden değerlendirilerek davranışsal farklılıklara gidilerek sarılmamak, tokalaşmamak gibi yeni davranış nitelikleri kazandırdı.
Virüs bulaşırsa diye hastanelere gitmekten korkuyoruz . Peki üzerini örtmeye çalıştığımız hastalığımız nüks ederse ne olacak ?
Stres ve belirsizliğin yaşamsal davranışlarımızı birçok yönden etkilediği gibi psikolojik sağlamlığımız da bu süreçten etkilenmektedir. Psikolojik olarak baskı altında hissettiğimiz bu süreçte kendi kriterlerimizi yeniden oluşturuyor ve değerlendiriyoruz. Hayatımızdaki önem sırasını güncelliyoruz; başka bir deyişle yenileniyoruz, şuan bize ne kadar yenilenme olarak gözükmese de..
Her değişim daima başka değişimlere ihtiyaç gösterir.
Niccola Machieavelli
İhtiyaçlar ve eksik olan kısım ne ise değişimde bu yönde akışa girecektir. Psikolojik iyi halimiz fiziksel bakım kıstaslarımızı da değiştirmektedir.
İnsan bedensel, ruhsal gelişimini dengede tuttuğu bakımını devam ettirdiği ve emek verdiği iyileşme sürecindedir. Durumlar bu dengeyi değiştiriyor ve geliştiriyor. Bu süreçte sorunların ve belirsizliklerin psikolojik sağlamlığımızı güçlendirdiğini, zor koşullar karşısında mücadele etme yeteneğimizi geliştirdiğini düşünüyorum.
Bugünün ütopyası yarının canı ve kanıdır.
Victor Hugo
Kaynakça ve İleri Okumalar:
- Tamer , A .(2019) , Psikolojik Sağlamlık Nedir ,Risk faktörleri Nelerdir ?, 29 Haziran 2020 tarihinde https://hipokampusakademi.com/psikolojik-saglamlik-nedir-risk-faktorleri-nelerdir/ adresinden alındı.

Giresun Üniversitesi hemşirelik 4. sınıf öğrencisiyim.
Çevresel psikoloji ve sosyal psikolojiye oldukça meraklı birisiyim.
“Nefes almanın kıymetini bildiğinde ölmeyi anlamlı kılmışsın demektir.”
Yaşamın kıymetini anlamaya çalışan bir insan.