Çevresel faktörler, çocuklarda beyindeki gelişmeyi güçlü bir şekilde etkileyebilir.
Birkaç yıl önce Washington Üniversitesi Psikiyatri alanından Joan Luby ve arkadaşları JAMA Pediatrics‘te “Yoksulluğun beynin fiziksel gelişimine etkisi”ni inceleyen önemli bir makale yayınladılar. Son zamanlarda ise, Kimberly Noble ve arkadaşları Nature Neuroscience‘de ve Nicole Hair ve arkadaşları, JAMA Pediatrics‘te bakım verenlerin yani ebeveynlerin gelirinin ve eğitim seviyesinin çocukların beyin gelişimine olan ilişkileri üzerine daha fazla araştırma yaptılar.
Bu üç çalışmadan biri veya daha fazlası dört temel sonuca destek oluyor.
Birincisi, düşük aile geliri belirli beyin alanlarındaki gecikmiş gelişme ve yapısal değişikliklerle ilişkilidir. Bu beyin bölgelerinden bazıları bellek işleme, dil işlevi, yürütme işlevi (planlama, karar verme, örgütsel beceriler) ve duygusal düzenlemeyle ilişkilidir. Bu ilişkiler en düşük gelir grubunda en belirgindir.
İkincisi, ebeveynlerin eğitim düzeyi, çocukların beyin gelişimini etkiler. Bu ilişki, gelir düzeyi değişse bile kalır.
Üçüncüsü, risk altındaki çocukların okula hazır olma becerileri konusunda eksikleri vardır. Bu çalışmalardan biri, okul hazırlık becerilerindeki eksiklerin yüzde 15 ila 20’sinin doğrudan yapısal beyin farklılıklarını içerdiğini tahmin etmektedir.
Dördüncüsü ise, çocuklar daha hayatının başındayken anne ve babalar ebeveynlik becerilerini geliştirirse, yoksulluğun çocuğun beynin yapısal gelişimi üzerindeki etkilerini azaltabileceğini çalışmalar öneriyor.
Ebeveynlerin yetiştirme becerilerinin geliştirilmesine ek olarak, ebeveynlerin gelirlerinde ve eğitimsel başarılarında ılımlı gelişmelerin çocukların beyin gelişimini, bilişsel ve duygusal işlevlerini etkilemesi de mümkündür. Bunun doğru olup olmadığını belirlemek için belirli araştırmalara ihtiyaç var.
Bu çalışmaların sonuçları kamu politikamızdaki değişiklikleri temel alıyor ve bu durum şimdi toplumumuza zarar veren bazı hastalıkları giderebilir. Yine de, ileriye dönük en uygun ve düşük maliyetli yolları belirlemek için iyi tasarlanmış ve dikkatle kontrol edilen çalışmalara ihtiyaç duyulduğunun altını çizmek önemlidir.
İdeal bir gelir ve eğitim, gelecekteki olası sorunları başlamadan çözer ve ilerideki zaman, manevi ve maddi kayıpları önler.
Kaynak: PsychologyToday
Psikiyatri hemşireliği yüksek lisans öğrencisi ve acil servis klinik hemşiresidir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu, insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com