Gizemli bir şekilde aniden ortadan kaybolan bir kadın..
Bu kayıptan sorumlu tutulan bir koca..
İnsanların birbirlerine bakış açılarına, diğer insanlara yönelik algılarına değinen sürükleyici bir film..
Karakterlerin ve sahnelerin filmi defalarca izlemeye değer kılacak kadar iyi olduğu kısacası her açıdan başarılı ve finali ile etkileyen film, Gillian Flynn’in çok satan romanı Gone Girl’den uyarlanmış olup David Fincher tarafından sinemaya yansıtılmıştır. Film psikolojik gerilim/gizem türünde ilerlemekte ve durağan sahnelere yer vermektedir. Gone Girl, Amerika’da The Curious Case of Benjamin Button’ı (Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi) da geride bırakarak David Fincher’ın en çok hasılat elde eden filmi olmuştur.
Film Nick ve Amy adlı bir çiftin beşinci evlilik yıldönümlerini kutlayacakları sırada Amy’nin aniden ortadan kaybolmasıyla başlamaktadır. Nick ve Amy’nin süreç içerisinde evliliğe giden ilişkilerini de zaman zaman seyirciye anlatan sahnelere yer verilmiştir. Amy’nin kaybolmasından sorumlu tutulan Nick, kendisini bu durumdan kurtarmaya ve karısına ne olduğunu bulmaya çalışmaktadır. Filmde ilk dakikalarda Amy’nin küçüklüğü ve aile ilişkileri ile ilgili geçişler yaşanmaktadır. Bu da bizlere Amy’nin sağlıksız bir anne-baba ilişkisine sahip olduğunu ve ebeveyn tutumlarının küçük yaştan itibaren onu etkilediğini göstermektedir. Ebeveyn tutumlarının erken çocukluk döneminden itibaren çocukların gelişimlerini etkiledikleri bilinmektedir. Çeşitli türde ebeveyn davranışları çocuklar üzerinde farklı kişilik gelişimlerine sebep olmakta ve yaşam boyu bu öğrenmelerle devam etmelerine zemin hazırlamaktadır. Filmde de bu etkilerin yetişkin yaşamındaki yansımalarını görmekteyiz.
“Ben, yani normal, kusurlu, gerçek Amy, her zamanki gibi altı çocuğu (Muhteşem Amy) kıskanıyordum.”
“Kendimi, gerektiğinde atılabilecek bir yük gibi hissediyorum. Birden ortadan kaybolabilirim.”
Psikolojik Danışmanlık lisans, Klinik Psikoloji yüksek lisans mezunuyum. Özellikle çocuk ve ergen psikolojisiyle ilgileniyorum. Varoluşçuluk ve felsefe özel ilgi alanlarım arasındadır. Yaşam boyu öğrenme ve gelişmeyi destekliyorum. Hobilerim arasında keman-piyano çalmak, yüzmek, bilmediğim şehirleri, dilleri, kültürleri, lezzetleri, müzikleri ve kitapları keşfetmek yer almaktadır.
İçerik Üretim Komisyonu üyesiyim.
İletişim: mervesahinler@hipokampusakademi.com
İzlediğim bir film değil. Başlangıçta filmin konusu hakkında bilgi verilmesi hoşuma gitti. Bununla beraber yazının devamında bazı kısımların isim olarak verilmesi, yeterince anlamamı engelledi diye düşünüyorum.
Örneğin “Filmde ilk dakikalarda Amy’nin küçüklüğü ve aile ilişkileri ile ilgili geçişler yaşanmaktadır” cümlesi bulunmakta. Bunu yazarken Amy’nin küçüklüğü ve aile ilişkileri konusunda da bilgiler verilseydi, daha iyi anlardım diye düşünüyorum. Zira Amy’nin küçüklüğünü ve aile ilişkilerini bilmiyorum. Dolayısıyla aklımda bir şey canlanamıyor. Yazıda bu kısımlara da yer verebilirseniz bir okuyucu olarak çok sevinirim. 🙂