Erhan Kozatepe‘nin 2015 yılında “İntihar ve intihara teşebbüs yöntemleri, nedenleri ve çözüm yolları” isimli yazdığı yüksek lisans tezinden alınan verilere göre;
İnsanlık tarihi kadar eski olan intihar olayının asıl hedefi özkıyım değildir. Aslına bakacak olursak bir protesto veya bireyleri ya da toplumu cezalandırma eylemidir. Devlete, topluma, yerleşik kültüre, sisteme, aileye karşı bir protestodur. Toplum içinde kendisine ait bir yer olmadığını düşünen bireylerin, kendilerini toplumdan mahrum bırakarak cezalandırma yöntemidir. Altta yatan neden ne olursa olsun hedefine ulaşmış bir intihar girişimi hem bireysel hem de toplumsal bir kayıp demektir.
Dünyada her üç saniyede bir kişi intihara teşebbüs etmekte, her kırk saniyede ise bir kişi intihar sonucu yaşamını kaybetmektedir.
Ülkemizdeki intihar vakalarını incelediğimizde, genç yaş gruplarında daha sık ve ölümle sonuçlanan intiharların erkeklerde kadınlarınkinden 2-3 kat daha fazla olduğu görülmektedir. Teşebbüs aşamasında kalanlarda ise bu durum tersine dönmekte ve kadınlarda erkeklere nazaran iki kat daha fazla intihar girişimi görülmektedir. Genel olarak intihara neden olan olayları kısaca listelediğimizde;
- Reddedilme ya da terk edilme duygusu ve bu duyguyla baş edememe,
- Özbeğeni sorunları yaratan ailevi problemler ve aile içi iletişim eksikliği,
- Yaşam güçlükleri karşısında yalnız kalma, kaygı ve güvensizliklerle bir başına yaşama korkusu,
- Ailede birlik ve beraberliğin kısmen bulunması, sınırlı olması ya da hiç bulunmaması,
- Anlayışsız ve düşmanca ebeveyn tutumlarına maruziyet,
- Ailede intihar vakası,
- Alkol ya da diğer maddelerin aşırı kullanımı,
- Aile üyesi ya da yakın birinin kaybı, sevilen ölmüş bir kişiye tekrar kavuşma arzusu,
- Var olan ya da ortaya çıkması beklenen olumsuz olarak görülen yaşam veya sağlık sorunları,
- Cinsel kimlik sorunları,
- Kendini topluma ait hissetmeme, toplum tarafından dışlanma,
- Telafi edilemeyecek bir hatanın karşılığını bu şekilde verebileceğinin düşünülmesi,
- Silah erişimlerinin kolay olması, intihara yönelten film, kitap ya da müzikler,
- Psikolojik rahatsızlıklar, depresyon ve bilinmeyen nedenler şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Tüm bu nedenlere bakıldığında neredeyse hepsi sosyal destek ile önlenebilecek nedenlerdir. Türk toplumu için intihar, halen gizlenmesi, konuşulmaması gereken bir tabudur. Bireyin intihar etmeyi düşündüğünü söylemesi ciddi bir ipucudur. İntihar etmeyi düşünen bireye, neden intihar etmeyi düşündüğünü, bunu hangi yolla yapacağını, intihar edebilmesi için gereken materyallere erişiminin olup olmadığını, bunun sonucunda neyin değişeceğini sormaktan kaçınmamak gerekir. Bireyin yardım çağrısının farkına varmak ve altta yatan nedenin temeline inmek gerekir. Sorunu ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar olumlu sonuç verdikçe intihar riski azalarak ortadan kalkacaktır.
Kaynakça ve İleri Okumalar:
- Kozatepe, E. (2015) İntihar ve intihara teşebbüs yöntemleri, nedenleri ve çözüm yolları. Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği YL öğrencisi.
Çocuk ve ergen ruh sağlığı, şizofreni, otizm ve çocuk istismarı özel ilgilendiği konular.
E-posta: gulfiratmirac@hipokampusakademi.com