AMAÇ:
Ekonomistler, “güzellik primi” ve “çirkinlik cezası”nı kazançlarla ilgili olarak yaygın bir şekilde belgelendirmişlerdir. İşveren ve müşteri ayrımcılığına dayalı açıklamalar, fiziksel çekicilik ve kazançlar arasındaki monotonik bir ilişkiyi öngörecektir; mesleki öz-seçime dayalı açıklamalar, güzellik primini işçilerin mesleklerinin bir fonksiyonu olarak açıklayacaktır; bireysel farklılıklara dayalı açıklamalar, uygun bireysel farklılıklar kontrol edildikten sonra güzellik priminin ortadan kalkacağını öngörebilir. Bu yazıda, “güzellik primi” ile ilgili üç rakip hipotezi deneysel olarak test edildi.
METODOLOJİ:
Ulusal Boylam Ergen Sağlığı Ulusal Araştırması Anketi’nden, prospektif olarak uzunlamasına bir örnek analiz edildi.
BULGULAR:
Sonuçlar, ayrımcılık ve çekicilik açıklamalarıyla çelişmekte ve bireysel farklılıklar açıklamasını ise güçlü bir şekilde desteklemektedir. Çok çekici olmayan katılımcılar, çekici olmayan katılımcılardan her zaman, ortalama görünen veya ilgi çekici katılımcılardan ise bazen daha fazla kazandılar. Çoklu regresyon analizleri, güzellik primi için çok zayıf kanıtlar olduğunu gösterdi. Sağlık, zeka ve büyük beş kişilik faktörleri gibi bireysel farklılıklar istatistiksel olarak kontrol edildiği zaman, çekiciliğin maaşı etkilemesi tamamen ortadan kalktı.
ETKİLER:
Güzellik primi ve çirkinlik cezasının geçmiş bulguları muhtemelen şu olabilir: 1) “çok itici” ve “itici” kategoriler genellikle “ortalamanın altında” kategorisine konulmuş ve 2) sağlık, zeka (eğitimin aksine) ve büyük beş kişilik faktörleri geçmişteki araştırmalarda kontrol edilmemiştir. Bu yüzden daha çekici çalışanların daha güzel oldukları için değil aksine daha sağlıklı, daha zeki oldukları ve daha iyi (daha bilinçli ve dışadönük) kişilik sahibi oldukları için daha fazla kazanıyor olabileceği düşünülebilir.
ÖZGÜNLÜK:
Bu, aşağıdakileri gösteren ilk çalışmadır: 1) Çok çirkin çalışanların da son derece yüksek kazançları vardır ve potansiyel çirkinlik primi için kanıtlar sunan, fiziksel olarak daha çekici çalışanlardan daha fazla kazanç elde edebilirler; ve 2) görünürde olan güzellik primi ve çirkinlik cezası aksine sağlık, zeka ve kişilik gibi fiziksel çekiciliğe bağlı ölçülmeyen özelliklerin bir işlevi olabilir.
Kaynak: Journal of Business and Psychology
Psikiyatri hemşireliği yüksek lisans öğrencisi ve acil servis klinik hemşiresidir.
Toplum ruh sağlığı, varoluşçuluk, evrimsel psikoloji, felsefe, tiyatro, tarih ve teknoloji sever.
Ruh sağlığına yönelik çeşitli hizmetlerde gönüllü olarak görev alır.
Hayat yolcusu, insan yavrusudur.
E-posta: enestapli@gmail.com