Merhaba sevgili okurlar, bu yazımda otokontrolümüzü denetleyen ve değerlendiren Marsmallow deneyinden sizlere bahsedeceğim. Tüm okurlara şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Yaşantımızın her alanında başarılı, istikrarlı olmak için çaba sarf etmekteyiz. Başarılı olabilmenin önündeki önemli adımlardan birisi ise otokontrolün sağlanması, iradenin güçlendirilmesi ile atılmaktadır. Durup düşündüğümüzde kalabalık bir trafikte ne kadar süre bekleyebiliriz? Market alışverişinin son basamağı olan kasada ne kadar süre sabır gösterebiliriz? Önümüze konulan yiyeceğin yenilmemesi söylense dahi yemeden ne kadar süre dayanabiliriz? Tüm bu verdiğim örneklerde uyaranlara karşı gösterdiğimiz tepkiler ileriki yaşantımıza temel oluşturarak başarı, istikrar ve otokontrol gibi alanlarda olumlu ya da olumsuz yansımalar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Başarı, otokontrol yalnızca günümüzde merak edilen kavramlar olmamakla birlikte geçmiş yıllarda da merak edilen, üzerine araştırma ve deneyler yapılan konular olmuşlardır. 1970 yılında Stanford Üniversitesi Psikoloji Profesorü olan Walter Mischel bu konuyla ilgili ilginç bir deney gerçekleştirmiştir. Deneyinde çocukların önlerine bir adet marsmallow (lokum) koymuştur. Sonrasında kısa süreliğine bir işi olduğunu kendisi gelene kadar yaklaşık 15 dakikalığına o marsmallowu yemediği takdirde geldiğinde marsmallowların sayısının iki olacağını fakat yemeğe karar verirse masada bulunan zile basmasını ve bu durumda yalnızca önünde duran bir adet marsmallowa sahip olacağını söylemiştir. Deney başladıktan sonra çocukların gösterdikleri tepkiler ise oldukça farklı ve bir o kadar ilginç olmuştur. Çocuklardan bazıları önlerindeki marsmallowu yememek, uyaranla başa çıkabilmek için zıplamaya, hoplamaya hatta odanın içerisinde koşmaya başlarken bazıları ise marsmallowu ellerine alarak koklamaya başlamış, bir ısırık alıp bırakmaya çalışmışlardır. Deneyin sonucunda marsmallowu yiyenler ve yemeyenler olmak üzere incelenmesi gereken iki grup ortaya çıkmıştır.
Bu iki grup ise zevklerini erteleme, iradelerini yönlendirme aşamasında ileriki yıllarda akademik başarılarına bakılarak değerlendirilmiştir. Marsmallowu yemeyerek iki marsmallowa sahip olan, güçlü irade gösteren çocukların marsmallowu yiyen çocuklara kıyasla belirgin şekilde akademik yaşantılarında daha başarılı oldukları ve daha iyi dereceler yaptıkları belirlenmiştir. Sosyal hayatlarında da verdikleri kararlarda daha bağımsız ve özgür olabildikleri gözlenmiştir. Buradan hareketle otokontrolün davranış ve tutumlarımızla şekillenebileceği, desteklenebileceği ve sonraki yaşantımızda önemli etkilerinin olduğu görülmektedir. ”British Columbia Üniversitesi Profesörü Adele Diamond’ın yaptığı araştırmaya göre, hem okul hem de iş hayatında oto kontrolün başarıya katkısının, IQ’nün katkısından çok daha fazla olduğu bildirilmiştir”.
Hayatınızda her daim çaba gösterdiğiniz, mücadele ettiğiniz ve iki marsmallowa sahip olduğunuz günler dilerim.
Kaynakça ve İleri Okumalar:
Mischel, Walter; Ebbesen, Ebbe B. (1970). “Attention In Delay Of Gratification”. Journal of Personality and Social Psychology. 16 (2): 329-337. doi:10.1037/h0029815
Ayduk, Ozlem N.; Mendoa-Denton, Rodolfo; Mischel, Walter; Downey, Geraldine; Peake, Philip K.; Rodriguez, Monica L. (2000). “Regulating the interpersonal self: Strategic self-regulation for coping with rejection sensitivity”. Journal of Personality and Social Psychology. 79 (5):776-792. doi:10.1037/0022-3514.79.5.776
Shoda, Yuichi; Mischel, Walter; Peake, Philip K. (1990). “Predicting Adolescent Cognitive and Self-Regulatory Competencies from Preschool Delay of Gratification: Identifying Diagnostic Conditions” . Developmental Psychology. 26 (6):978-986. doi:10.1037/0012-1649.26.6.978
Gönderinin Yazarı

Ruh sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Öğrencisi, Genel Cerrahi Klinik Hemşiresi.
Toplum ruh sağlığı, konsültasyon-liyezon psikiyatri hemşireliği, yetişkin psikiyatri, varoluşçuluk, tiyatro, kitap, insan sever.
Bilişsel-davranışçı terapi, varoluşçu terapi, şema terapi ile ilgilenir.
Ruh sağlığını koruma ve geliştirme yolunda çalışmaktan keyif alır.
Yaşam maratoncusu.
İçerik üretim komisyonunda görev alır.
Eposta: dayiesma16@gmail.com