Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Sosyopat terimini daha önce duymuş olup tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Aslında sosyopat kelimesi Antisosyal Kişilik Bozukluğu’nun konuşma dilindeki karşılığıdır. Sosyopati, sarsıcı bir bozukluk olabilir çünkü sosyopatiye sahip olan kişi duygusuz görünür ve diğer kişilerin hislerini gözardı eder.
Antisosyal Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişi neyin doğru veya neyin yanlış olduğunu umursamaz. Başkalarının duygularına saygı duymazlar ve onları sürekli olarak görmezden gelirler ya da onlara açıkça saygısızlık ederler. Bu kişiler, istediklerini alabilmek için karşı tarafı manipüle etmede çok yeteneklidirler. Bu bozuklukta güçlü bir narsisizm ögesi vardır. Antisosyal Kişilik Bozukluğunun ana bileşenlerinden biri başkalarına yaptıklarından ötürü hiç utanç veya suçluluk hissetmemeleridir. Yaptıkları yanlışlar için özür dileme ihtiyacı duymazlar.
Antisosyal Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişiler kuralları takip etme konusunda zorluk yaşarlar ve otorite figürleriyle sık sık problem içindedirler, suçlu konumuna bile gelebilirler. Bu kişilik türü şiddetli bir tavır sergileyebilir ve uyuşturucu veya alkol aşırı kullanımı da dahil olmak üzere madde kullanımı ile mücadele edebilir. Aşırı derecede dürtüsellik taşırlar ve harekete geçmeden önce düşünmekte güçlük çekerler. Genelde de okulu ihmal ederler.
Sosyopatiye benzer semptomları olan başka bozukluklar da vardır fakat farklı şekilde mevcuttur. Şizoid Kişilik Bozukluğu bunlardan biridir. Şizoid Kişilik Bozukluğu olan biri antisosyal değildir fakat asosyaldir.Diğer insanlarla iletişim kurmaya gerek duymazlar ve yalnız kalmayı tercih ederler oysa sosyopatlar insanların duygularını umursamaz veya anlamazlar.Bir arkadaşı depresyonda olsa bile bu kişiden kopuk olurlar ve kayıtsız görünürler.
Birisinin sosyopat olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Sosyopatların farklı özellikleri vardır. Narsistiktirler ve diğer insanların duygularını önemsemezler. Bu sosyopatın açık bir göstergesidir. Dikkat edilmesi gereken diğer şeyler şunlardır:
▪Uçucu davranış—Çok kolay bir şekilde rahatsız olabilir ve sinirli görünürler. Görünüşe göre hiçbir yerde olmayan öfkeli patlamalara eğilimlidirler. Duygusal olarak öngörülemeyen davranışları bir sosyopatın açık bir işaretidir.
▪Çok dürtüseldirler ve cezai eylemlere eğilimlidirler. Teşebbüste bulundukları suçlar dürtüselliğin sonucudur.
▪Çocukluk travması veya istismar öyküsü geçmişleri olabilir. Sosyopati genetikten daha fazla çevreyle ilgilidir yani genetik bu bozukluğun ortaya çıkmasında en önemli role sahip olmak zorunda değildir.
Kaynak: Psychology Today